IN BETWEEN 

Trots att vi både kommer ifrån Umeå, hade vi aldrig träffats innan vi båda började på Kunstakademiet i Trondheim. Det var platsen som gjorde oss till goda vänner och kollegor. Under studietiden gjorde vi bl.a. en video/performance tillsammans; ”In between”. I den flätade i hop vårt hår. Vi satt med ryggarna mot varandra och flätade på var sin sida, Majas mörka hår tillsammans med Idas ljusa. 

Då delade vi ateljé. 

Många år har gått sen dess. Ida bor numer i Umeå och Maja i Halden, Norge. 2017 bestämde vi oss för att arbeta tillsammans igen, vi har sen dess haft ateljésamtal via Skype, som sedan mynnat ut i följande projekt. Vår tanke är att vi ska fläta oss samman igen och skapa nya kopplingar.

Under 2018 genomförde vi ett konstnärligt kedjebrev över nätet, mellan varandra.  Det hela pågick under en begränsad tid genom att följa året, ett ”brev” per månad. Varje månad bestod av en veckas arbete, effektiv tid, utfört i vilket medie, material, tema etc. som vardera konstnär önskade. Via Skype redovisade vi föregående månads arbete och process för varandra. Då bytte vi också konstverk, alltså jag fick Majas verk som utgångspunkt för nästa månads verk och hon fick mitt. Det ena ledde till det andra som att fläta. För att starta i januari utgick vi båda ifrån verket ”In between” som vi gjorde tillsammans i Trondheim. I slutet av året hade vi sammanlagt att ha 24 nya verk. 


Vi har båda en i våra ögon, långsam process som sattes på prov genom den tidspress som projektet medförde. Vi ville undersöka vad som hände om vi ökade produktionstakten och tvingades avsluta ett nytt verk varje månad. Vi ville undersöka vad som händer när vi lägger fokus på den konstnärliga processen som ett evigt pågående och inte ett eftersträvande av ett ensamt verk. Distansen mellan oss var också en utmaning, vi undersökte samtidigt hur det är att arbeta i samarbetsprojekt över nätet.

Resultatet: I slutet av året hade vi 24 nya verk som vi visade i 12 konstnärers hem.

------------------------------------------------------------------------------------------------

 (Maja Sjöström, född 1980 i Umeå. Bor och arbetar i Halden, Norge.
Hon arbetar med måleri, textilier och garn i tvådimensionella, tredimensionella installationer och performance. Berättelsen är i fokus. Genom garnet berättar Sjöström historier med en exakt precision av tråden, mer eller mindre figurativt, om livet och naturens förändring och förgänglighet. Hennes verk tar plats i rummet, en virkad människa sitter på en stol, med ett barn i famnen och bakom denne står en annan. Hennes stickade tavlor är så exakta som om de vore vävda. Den stillastående rörelsen som en ögonblicksbild. Hennes uttryck genom performance har varit tillsammans med de virkade verken med sång och utförda i utställningsrummet.