Saving Pandora

Saving Pandora 

- Jag önskar att jag kunde gå baklänges in i ett svart hål, korsa dimensionerna och röra vid din kind igen.  
Videoloop split screen 28 min (2018) 

Rädda Pandora är en två-kanalsvideo. I den högra videon visas  meningslösa försök att blåsa liv i en bit kött och den vänstra videon visar när köttet dumpstras från en container bakom matvarubutiken. Köttet har slaktats och paketerats för att säljas och ätas, men blir istället kastat i en container. Verket berör överkonsumtion, men också, eller kanske framför allt, förlusten av en älskad, känslan som leder till desperata försök att återuppväcka den älskade ifrån det döda. 

Verket är en del av ett samarbetsprojekt som pågick under 2017-2018 med konstnärsgruppen och galleriet Verkligheten. Samarbetsprojektets utgångspunkt var boken Frankenstein eller den moderne Prometheus av Mary Shelley

Ur katalogen:

"Frankenstein eller den moderne Prometheus 

 Prometheus är känd som halv-titanen i grekisk mytologi som gav elden till människorna. Myten om hur det gick till finns i flera versioner. I skapelseberättelsen är Prometheus och hans bror Epimetheus, de som fått uppdraget att ge människorna egenskaper.  

Prometheus vill människorna väl och hjälper dem vid flera tillfällen.  

En oxe ska offras till Zeus. Oxen delas i två högar och Zeus ombeds välja en av dem, den kvarvarande högen ska gå till människorna. Prometheus som preparerat högarna lyckas få Zeus att välja den hög som täckts av fett, men vars innehåll enbart är benrester. Det bästa köttet, som täckts av inälvor, tillfaller människorna.  Zeus blir rasande och vägrar att ge människorna elden. På så sätt kommer köttet inte människorna till godo, de kan inte tillaga det. Prometheus smyger sig in i Olympen på natten och stjäl elden, med hjälp av en kolbit som han stoppar i en fänkåls-stam, och ger den till människorna. När Zeus ser att detta har skett blir han rasande. Han beordrar Hefaistos att fjättra Prometheus vid ett berg. Varje dag pickar en örn ut hans lever, och till nästa dag har levern vuxit tillbaka igen. Människorna, som dittills enbart bestått av män, straffas med kvinnan. Zeus beordrar gudarna att skapa Pandora, som begåvas av stora mått med skönhet och det bästa egenskaperna. Pandora skickas att gifta sig med Prometheus bror, Epimetheus. Med sig ner till människornas värld har Pandora en låda, som hon absolut inte får öppna. Hennes nyfikenhet tar över och hon öppnar den, ut flyger all världens olyckor och bedrövelser innan Pandora hinner kasta sig över den för att stänga. Det enda som finns kvar i botten av lådan är hoppet. 

Ida Hansson "


Verket visualiserades även genom en performance vid vernissagen av den sista av de tre utställningarna som verket var del av. 

     Performance Saving Pandora, Umeå konsthall, 2018.